Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը, նյութափոխանակությունը, նվազեցնում սրտային և այլ հիվանդությունների առաջացման վտանգը: Սակայն նրանց օգտագործումը պետք է չափից ավելի չլինի:

Շաքար պարունակող ու սախարոզայով հարուստ մրգերը և հատապտուղները տարբերվում են գլիկեմիկ ինդեքսով (ԳԻ): Որոշներն ունեն ցածր ԳԻ, մյուսները՝ միջին և բարձր: Առաջին խումբը չի առաջացնում գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացում, իսկ երկրորդ խմբի հետ, շաքարային դիաբետի դեպքում, պետք է զգույշ լինել:

Բարձր ԳԻ (60-70) ունեն բանանը, մանգոն, ձմերուկը:

Միջին ինդեքս (47-59/)՝ սալորաչիրը, հապալասը, թուրինջը, նարինջը:

Ցածր ինդեքս (30-40)՝ թթվաշ մրգերը և հատապտուղները՝  խնձորը, դեղձը, ծիրանը, սալորը, ելակը:

1 և 2 տիպի դիաբետների ժամանակ մրգերը բացառելը սխալ է, քանի որ թարմ պտուղները բարձրացնում են օրգանիզմի իմունիտետը:

Շաքարային դիաբետի (ՇԴ) ժամանակ սննդակարգի մեջ կարելի է ներառել ցածր ԳԻ-ով պտուղները: Այդպիսի մրգերը և հատապտուղները թթու են՝ ցիտրուսային մրգեր, կիվի, կանաչ բանան, ոչ շատ հասուն տանձ, կարելի է նաև՝ ելակ, ծիրան, ավոկադո, հապալաս, կանաչ խնձոր:

Բարձր ԳԻ-ով մրգերն ակնթարթորեն արյան մեջ բարձրացնում են գլյուկոզան։ Դրանք են՝ չամիչը, հասած տանձը և բանանը: Շատ քաղցր պտուղները, չորացրած մրգերը ՇԴ ժամանակ սննդի մեջ պետք է չներառել: Անհրաժեշտ է խիստ սահմանափակել նաև արմավը, թուզը:

Տեսականորեն ՇԴ ժամանակ կարելի է ուտել բոլոր մրգերը, սակայն սահմանափակ քանակությամբ, որոշ մրգեր մինչև 100 գ, որոշները՝ ոչ ավելի 10 գ-ից:

Պետք է իմանալ բոլոր մրգերի ԳԻ-ը և հետևել արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակին:

Խնձոր․ ԳԻ՝ 30: Դիաբետի դեպքում լավագույնը համարվում են թթու տեսակները, հատկապես՝ կանաչ: Ցանկալի է խնձորն օգտագործել կեղևով:

Ծիրան․ ԳԻ՝ 30։ Ծիրանը հարուստ է վիտամիններով, նաև՝ բջջանքով, որը նպաստում է աղիներից թույների հեռացմանը: Այն նաև վիտամին A-ի աղբյուր է, ինչն անհրաժեշտ է մաշկի, անոթների և բջիջների առողջության համար: Ծիրանը կարելի է օգտագործել մածունով կամ շիլաների մեջ:

Դեղձ. ԳԻ՝ 30։ Մեկ դեղձը խարունակում է 10 մգ վիտամին C, որը օրգանիզմի օրվա պահանջի 10-12 տոկոսն է կազմում, նրա մեջ բարձր է նաև կալիումի քանակը:

Տանձ. ԳԻ՝ 34: Տանձի մեջ չափազանց շատ է բջջանքը, այն կարելի է օգտագործել նախաճաշին` աղցանների մեջ, մածունով:

Բալ. ԳԻ՝ 22: Շատ հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք կանխարգելում են սրտի խնդիրների, ուռուցքային հիվանդությունների առաջացումը: Այն խորհուրդ է տրվում օգտագործել թարմ վիճակում:

Նարինջ․ ԳԻ՝ 35։ Մեկ նարինջը բավարարում է վիտամին C-ի օրվա պահանջի 80 տոկոսը, այն հարուստ է նաև կալիումով և ֆոլաթթվով, ունի ցածր կալորիականություն:

Սկզբնաղբյուր. armeniamedicalcenter.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am
Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am

Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...

ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից
ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից

Տրանսճարպերի չարաշահումը`...

Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am
Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am

Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...

ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը
ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը

Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...

Ալերգոլոգիա
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին

Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Միզային համակարգ Սննդակարգեր
Գինին և առողջությունը
Գինին և առողջությունը

Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...

Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...

Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am
Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am

Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...

Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am
Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am

Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...

Հղիություն, ծննդաբերություն
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am

Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը:  Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...

Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com
Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com

Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...

Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am
Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am

Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021

Warning: mysqli::query(): (HY000/1): Can't create/write to file '/var/tmp/MYdFKtxS' (Errcode: 28 - No space left on device) in /sites/med-practic.com/classes/DatabaseManager_2.1.php on line 1381

Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function fetch_assoc() on bool in /sites/med-practic.com/classes/DatabaseManager_2.1.php:1384 Stack trace: #0 /sites/med-practic.com/classes/article_class.php(102): TableManager->querySelectClassic('SELECT a.id, a....', Array) #1 /sites/med-practic.com/includes/include_footer_amen_kard_hod.php(5): Article->SelectAmenakardacvatsArticles(1) #2 /sites/med-practic.com/includes/include_bottom.php(9): require_once('/sites/med-prac...') #3 /sites/med-practic.com/bottom.php(7): require_once('/sites/med-prac...') #4 /sites/med-practic.com/article_more.php(151): require_once('/sites/med-prac...') #5 {main} thrown in /sites/med-practic.com/classes/DatabaseManager_2.1.php on line 1384